W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

AKCEPTUJĘ   >>
Zapisz się do Newslettera

Czas na swoje warzywa

 

Warto mieć swój warzywnik. Mamy wówczas pewność spożywania zdrowych i smacznych warzyw. Ponadto samemu uprawiając warzywa, możemy racjonalnie stosować nawozy i środki ochrony roślin.

Marzec i kwiecień to czas siewu większości warzyw wprost do gruntu. Najczęściej siane w tym terminie są marchewka, pietruszka z przeznaczeniem na nać lub korzeń, groch, cebula, por, rzodkiewka i koper. Nieco później bo pod koniec kwietnia lub na początku maja wysiewa się buraka ćwikłowego, sałatę, rzepę, rzodkiew, szczypiorek. Nie wszystkie warzywa można siać bezpośrednio do gruntu. Wcześniejszej produkcji rozsady, np. na ciepłym parapecie w mieszkaniu, wymagają między innymi takie rośliny jak: bakłażan, cukinia, dynia, papryka i pomidor.

Nasiona niektórych warzyw przed siewem warto zabezpieczyć przed chorobami grzybowymi zaprawą stosowaną na sucho (np. Zaprawa Nasienna T 75 DS/WS).

 

Terminarz uprawy warzyw wysiewanych wprost do gruntu

Warzywo

Wysiew do gruntu

Głębokość siewu [cm]

Rozstawa między roślinami x między rzędami [cm]

Uwagi

Burak ćwikłowy

IV-VI

1

5-7 x 30-50

nie lubi przesadzania, do zimowego przechowywania wysiewamy w VI

Cebula zwyczajna

III-IV

1,5

3-8 x 30-40

częściej uprawiana z dymki

Cykoria liściowa

IV-IX

1

25 x 25

krótki okres wegetacji, kilka wysiewów w sezonie

Fasola szparagowa

koniec IV-VII

5

10 x 40-50

krótki okres wegetacji, kilka wysiewów w sezonie

Groch

III-IV

6-8

25 x 50

zalecany jest wcześniejszy siew

Jarmuż

III-IV

2

35 x 40

wcześniejsze zbiory uzyskuje się z rozsady

Kapusta głowiasta

IV-VI

2

50 x 50

wcześniejsze zbiory uzyskuje się z rozsady

Koper

III-IX

1

8 x 30

krótki okres wegetacji, kilka wysiewów w sezonie

Marchew

III-VI

1

5 x 20-30

długi okres wegetacji, zalecany jest wcześniejszy siew

Pietruszka korzeniowa

III-IV

1,5

5-10 x 20-30

długi okres wegetacji, zalecany jest wcześniejszy siew

Por

III-IV

1

7 x 30

wcześniejsze zbiory uzyskuje się z rozsady

Roszponka

III-IV

VII-VIII

1

10 x 15

może zimować w gruncie

Rukola

V-VII

1

15 x 15

krótki okres wegetacji, kilka wysiewów w sezonie

Rzepa

VII-VIII

1

10 x 25

uprawiana jako poplon

Rzodkiew

IV, VII

1,5-2

10-15 x 20-30

cykl wiosenny lub jesienny

Rzodkiewka

III-V, VII-IX

0,5

3 x 15

cykl wiosenny lub jesienny

Skorzonera

III-V

2-3

25 x 30

długi okres wegetacji

Szczypiorek

III-IV, VIII

1,5

20 x 30

wieloletnia

Szpinak

III-IV, VIII-IX

2

3 x 15

cykl wiosenny lub jesienny

(W zależności od odmiany warzyw mogą się różnić poszczególne parametry z tabeli).

Terminarz uprawy warzyw z rozsady

Warzywo

Siew na rozsadę

Głębokość siewu [cm]

Wysadzenie rozsady do gruntu

Rozstawa między roślinami x między rzędami [cm]

Uwagi

Bakłażan

 III-IV

1

V-VI

50 x 50

uprawiana najczęściej pod osłonami

Brokuł

III-IV

1

IV-VI

55 x 65

 krótki okres wegetacji, zbiór letni bądź jesienny

Cukinia

IV

2,5

 V

80 x 100

 ciepłolubna

Dynia

 III-IV

2,5

 V

100 x 100

ciepłolubna

Kalafior

II-VII

2

III-VII

40 x 50

krótki okres wegetacji, kilka wysiewów w sezonie 

Kalarepa

 II-III, IV

 1,5

IV-V, VII

 25 x 30

na zbiór letni bądź jesienny 

Kapusta

II-III

2

IV-VI

 40 x 50

wcześniejszy zbiór

Karczoch

II-III

1,5

koniec V

100 x 100

wieloletnia, plony od II roku 

Melon

IV

2,5-3

koniec V-VI

50 x 100

długi okres wegetacji, ciepłolubna 

Ogórek

IV

 2,5

 V

45 x 60

 wymaga rozproszonego światła

Papryka

III-IV

0,5

III-IV

50 x 50

długi okres wegetacji, ciepłolubna

Pomidor

III-IV

1

V

40

ciepłolubna 

Rabarbar

III-VIII

1

V-IX

100 x 100

wieloletnia 

Seler korzeniowy i naciowy

 III

 0,5

V

 30

wolne wschody, długi okres wegetacji

(W zależności od odmiany warzyw mogą się różnić poszczególne parametry z tabeli).

Przygotowanie podłoża

Przekopaną jesienią lub wiosną ziemię oczyszcza się z kamieni, rozbija grubsze jej bryły i wyrównuje. Następnie równomiernie rozsypuje się nawóz organiczny do warzyw i rozsad w dawce 100-150 g na 1 m 2. Po wysypaniu nawozu miesza się go z glebą za pomocą grabi na głębokość około 10 cm. Glebę wyrównuje się wyznacza na niej rzędy o odpowiedniej rozstawie w zależności od gatunku warzyw, które będą uprawiane. Prostą listwę układa się na ziemi i za pomocą tyczki rysuje linię o odpowiedniej głębokości. Rzędy można wyznaczyć również za pomocą dwóch kołków i grubszej nici.

Nasiona sieje się w wyznaczony rowek co kilka-kilkanaście centymetrów w zależności od gatunku i odmiany warzywa. Głębokość siewu powinna być podana na opakowaniu nasion. Najczęściej wysiewa się je na głębokość 1 cm. Należy pamiętać o utrzymaniu wilgotności gleby po zasiewach. Ma to bardzo istotny wpływ na równomierne i szybkie wschody. Brak wody spowoduje, że siewki warzyw szybko obumrą. Nasiona podlewamy konewką z sitkiem tak, aby strumień wody nie wymył ich z podłoża.

Pielęgnacja

Pielęgnacja warzyw rosnących w gruncie polega na regularnym odchwaszczaniu mechanicznym. Służą do tego takie narzędzia ogrodnicze jak np. pazurki, motyki. W uprawach niektórych warzyw można zastosować przedsiewnie środki chwastobójcze (np. Stomp 330 EC), dzięki czemu oszczędzimy sobie pracy w późniejszym okresie.

Pamiętaj! Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Nawożenie

Najlepiej jest stosować nawozy specjalnie przeznaczone do warzyw, wówczas ogranicza się ryzyko przenawożenia, a rośliny będą dobrze odżywione i wydadzą obfite plony. Ponadto nawozy do warzyw zostaną lepiej wykorzystane przez uprawiane rośliny i nie będzie dochodziło do strat składników pokarmowych w postaci ich wymywania do głębszych warstw gleby.

Większość warzyw kapustnych i dyniowatych ma duże wymagania pokarmowe. Średnie potrzeby nawozowe mają warzywa psiankowate (jak pomidor, papryka), a najmniejsze warzywa cebulowe, groch, bób, fasola i warzywa liściowe.

Jeden gatunek warzywa można uprawiać na tym samym stanowisku tylko przez jeden sezon. Co 4 – 5 lat należy zmieniać miejsce uprawy warzyw, co przyczyni się do ograniczenia występowania chorób, szkodników oraz chwastów typowych dla tych upraw.