W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

AKCEPTUJĘ   >>
Zapisz się do Newslettera

KompostowaNIE? TAK!

 

Kompostowanie jest to najlepsza, ekologiczna metoda odzyskiwania materii organicznej w ogrodzie. Polega ona na zagospodarowaniu resztek roślinnych, które przy pomocy mikroorganizmów przekształcą je w odżywczy kompost – bogate źródło substancji organicznych w formie próchnicy, znajdujące zastosowanie w nawożeniu roślin.

 nawóz przyśpieszający kompostowanie

Do kompostowania świetnie nadają się:

  • skoszona trawa
  • chwasty pozbawione nasion
  • liście z drzew
  • resztki roślinne: niewykorzystane owoce i warzywa
  • odpady kuchenne: obierki z warzyw i owoców, skorupki z jajek, fusy z kawy i herbaty
  • popiół z kominka opalanego drewnem
  • gnojówka z roślin: krwawnika, rumianku, pokrzywy i wrotyczu.

 

Nie dodajemy do kompostownika:

  • roślin porażonych chorobami grzybowymi, wirusowymi i bakteryjnymi
  • chwastów z nasionami
  • zadrukowanego papieru i tektury
  • liści orzecha włoskiego, odpadów po cytrusach
  • szkła, gruzu
  • odpadów oraz odchodów pochodzenia zwierzęcego.

 

Jak założyć kompostownik?

Termin zakładania:

Kompostownik zakładamy od wiosny do jesieni.

Wymiary:

Optymalne przygotowany kompostownik powinien posiadać wymiary podstawy 2,5m X 3,0 i nie przekraczać 2 m wysokości. Jego konstrukcja powinna zwężać się ku górze.

Wilgotność:

Odpady wyrzucane na kompost przykrywamy warstwą ziemi i tworzymy zagłębienie w którym będzie zbierała się woda. W ten sposób utrzymujemy stałą wilgotność, która powinna wynosić ok. 75%. Ustawmy go w miejscu zacienionym, aby nie przesychał. Co 2-3 miesiące przemieszajmy zawartość kompostownika tak, aby wierzchnia warstwa znalazła się w jej wnętrzu.

Dostęp powietrza:

W procesie rozkładu materii organicznej biorą udział dżdżownice i drobnoustroje tlenowe, dlatego bardzo ważny jest stały dostęp powietrza do zawartości kompostownika. Jeśli będzie uwalniał się nieprzyjemny zapach oznacza to, że kompost jest za mało napowietrzony.

 

Czas kompostowania

Proces tworzenia kompostu trwa od 12 do 18 miesięcy. Aby skrócić ten proces zastosujmy specjalne nawozy przyspieszające kompostowanie marki Agrecol. Gotowy kompost wygląda jak czarna, wilgotna ziemia i ma przyjemny leśny zapach. Zastosowany w ogrodzie poprawia strukturę gleby oraz dostarcza składników pokarmowych.

 

Zalety kompostowania:

  • miejsce składowania pozostałości roślinnych z domu i ogrodu.
  • ekologiczny nawóz, bogaty w próchnicę.
  • obieg materii w ogrodzie.
  • segregacja odpadów organicznych.

Anita Kopera