W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

AKCEPTUJĘ   >>
Zapisz się do Newslettera

Mini uprawa ziemniaków

 

Do Europy ziemniaki przywędrowały wraz z hiszpańskimi konkwistadorami z Południowej Ameryki w XVI wieku. Na stary kontynent trafiły przypadkowo, gdyż poszukiwano wtedy złota, a ziemniak był tylko ciekawostką, traktowaną jako roślina ozdobna. Początkowo uważano, że są to rośliny trujące i poniekąd była to prawda, gdyż cały pęd nadziemny zawiera szkodliwa solaninę. Bulwy ziemniaka zarezerwowane były tylko dla ludzi bogatych, traktowano je jako kosztowny przysmak.

Ziemniaki to rośliny o jadalnych bulwach osiągające do 100 cm wysokości. Przeciętna bulwa ma 7 cm długości i 4 cm szerokości, białą lub różową skórkę oraz biały lub żółtawy miąższ. Stanowią doskonałe źródło cennej skrobi, białka i składników mineralnych.

ziemniaki

Źródło: Fotolia

Najzdrowsze są młode ziemniaki z naszego własnego ogródka.

Wybierając odmianę ziemniaka należy kierować się walorami smakowymi, plennością i terminem przydatności bulw do zbioru. Warto też wziąć pod uwagę odmiany odporne na choroby, szczególnie na  zarazę ziemniaka i alternariozę. Wybierajmy polskie odmiany, które w naszych warunkach klimatyczno-glebowych lepiej będą plonowały niż odmiany zagraniczne. W ogródkach przydomowych i na działce lepiej uprawiać ziemniaki wczesne, jako nowalijki. Odmiany późne nadają się do przechowywania na zimę, odpowiednio zabezpieczone mogą spoczywać w piwnicy nawet do 6 miesięcy.

uprawa ziemniaków

Źródło: Fotolia

Zaraza ziemniaka jest najgroźniejszą i najbardziej rozpowszechnioną chorobą tej rośliny. Wywołuje ją grzyb Phytophtora infestans. Grzyb ten uszkadza nadziemną część roślin. W wyniku tego obniża się powierzchnia asymilacyjna roślin, co skutkuje spadkiem plonu. Porażeniu ulegają również bulwy, które na skutek wtórnej infekcji gorzej przechowują się. Porażenie w 5% nadziemnej części ziemniaka, może w sprzyjających warunkach pogodowych prowadzić do całkowitego zniszczenia plantacji w ciągu 1 do 2 tygodni. Przy porażeniu 50-70% powierzchni liści, przyrost plonu zostaje całkowicie i nieodwracalnie wstrzymany. Obniżka plonu ziemniaków związana z występowaniem zarazy ziemniaka może sięgać nawet 50%. W raz z alternariozą są w stanie całkowicie pozbawić nas tak oczekiwanych i smacznych bulw. W przypadku zaobserwowania pierwszych objawów chorobotwórczych należy zastosować środki chemiczne takie jak Acrobat MZ 69 WG lub Polyram 70 WG.

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Ziemniaki są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego najlepiej je sadzić gdy temperatura gleby osiągnie 10 stopni Celsjusza. Stanowisko powinno być słoneczne i szybko się nagrzewające. Gleba bogata w składniki pokarmowe, wilgotna, przepuszczalna o pH od 5 do 6. Sadzimy je co 4 lata na tym samym stanowisku, robiąc to częściej, plon ziemniaków będzie spadał. Ziemię pod uprawę należy przygotować już jesienią. Przekopujemy ją szpadlem i dodajemy wtedy obornik lub kompost. Chwasty usuwamy wraz z ich korzeniami.

Do sadzenia wybieramy niewielkie sadzeniaki, czyli bulwy o wadze od 50 do 80 g wolne od chorób. Wsadzamy je na głębokość od 4 do 8 cm (zależnie od wielkości sadzeniaków) w rozstawie około 30×60 cm. Ziemniaków zaraz po posadzeniu nie należy podlewać, gdyż w bulwach mają zgromadzony dostateczny zapas wody. Podlewanie jest szczególnie ważne w okresach suszy, brak wody w tym okresie będzie skutkował spadkiem plonu.

uprawa kartofli

Źródło: Fotolia

Od początku okresu wegetacji konieczne jest regularne usuwanie chwastów, które mogą zagłuszyć wschodzące rośliny oraz spulchnianie międzyrzędzi. Po około 2 tygodniach trzeba utworzyć redliny do 30 cm wysokości. Grządki dobrze jest przykryć folią perforowaną lub agrowłókniną. Zabieg ten przyspieszy termin zbiorów oraz uchroni rośliny przed zimnem i nalotem stonki ziemniaczanej.

Zbiór, czyli powszechnie zwane wykopki odmian wczesnych rozpoczynamy z reguły po 8-10 tygodniach od posadzenia, czyli pod koniec czerwca. Przystępując do zbioru należy najpierw ostrożnie odgarnąć ziemię aby nie ranić bulw. Następnie po kolei wyjmujemy je z ziemi. Wczesne ziemniaki należy spożywać zaraz po zbiorze, gdyż słabo się przechowują, szybko więdną i tracą smak. Ostatnie zbiory przeprowadzamy, gdy całe nadziemne części roślin zaczną zamierać.

ziemniaki

Źródło: Fotolia

K.J.