W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

AKCEPTUJĘ   >>
Zapisz się do Newslettera

Nawożenie trawników – składniki pokarmowe

 

Trawa to bardzo żarłoczna roślina i podczas swojego rozwoju potrzebuje stałego „dokarmiania”, by rosła bujnie i zdrowo. Składniki pokarmowe to pierwiastki, które potrzebne są do budowy tkanek oraz przebiegu różnych procesów życiowych rośliny. Ich niedobór w glebie uzupełniamy właśnie nawożeniem. Istnieje wiele nawozów do trawników, ale który wybrać?
Jeśli chcemy bardzo dokładnie zbadać potrzeby naszego trawnika, możemy zapoznać się z funkcją każdego ze składników pokarmowych, a następnie dokładnie czytać składy nawozów.

Nie wszyscy ogrodnicy mają jednak na to czas i ochotę. Można wtedy skorzystać z naszego poradnika: Dobór nawozu do trawnika. 

Makroskładniki

Mikroskładniki

Są to pierwiastki, które roślina pobiera w dużych ilościach, ponieważ są budulcem cukrów, białek, tłuszczów oraz kwasów nukleinowych. Regulują one również procesy zachodzące w komórkach.

Są to pierwiastki potrzebne roślinie w małych ilościach. Stanowią one budulec enzymów oraz uczestniczą w procesach enzymatycznych.

chodnik-w-trawie

MAKROSKŁADNIKI UŻYWANE W NAWOZACH DO TRAWNIKÓW

AZOT (N) – potrzebny jest do budowy całej masy rośliny.

Azot wpływa na soczyście zielone wybarwienie liści, ponieważ jest składnikiem chlorofilu (barwnika odpowiadającego za kolor zielony). Azot ma znaczenie również w procesie fotosyntezy i transportu asymilatów w roślinie.

FOSFOR (P) – potrzebny roślinie głównie w początkowym okresie wzrostu.

Fosfor również reguluje barwę rośliny. Jego niedobór może spowodować, że rośliny staną się skórzaste, bez połysku oraz ciemnozielone lub wręcz niebieskawo-zielone. Wspomaga odporność na suszę, mróz, choroby oraz odpowiada za rozwój systemu korzeniowego.

POTAS (K) – odpowiada za gospodarkę wodną rośliny. Wpływa na pobieranie oraz parowanie wody z powierzchni roślin, czyli decyduje o uwodnieniu/jędrności rośliny. Wspomaga odporność na suszę, niską temperaturę, małe natężenie światła. Zmniejsza podatność na infekcje, spowodowane chorobami grzybowymi i bakteryjnymi (zwłaszcza na mączniaka prawdziwego i rdzę traw).

WAPŃ (Ca) – w nawozach używa się go często do regulacji odczynu – odkwaszania gleby. W podłożu o odpowiednim odczynie rośliny lepiej przyswajają pozostałe składniki pokarmowe. Trawy wymagają odczynu lekko kwaśnego, mieszczącego się w przedziale 5,6 – do 6,5 pH. Wapń bierze udział w budowie białek, reguluje działanie enzymów w roślinie i szereg innych procesów.

MAGNEZ (Mg) – magnez jest składnikiem budującym chlorofil (barwnik, nadający kolor zielony liściom). Buduje białka, węglowodany, tłuszcze oraz kwasy nukleinowe. Niedobór magnezu skutkuje nieprawidłowym pobieraniem składników pokarmowych oraz wody. Wpływa na wzrost i rozwój roślin.

 trawa-jedrna (1)

 

MIKROELEMENTY UŻYWANE W NAWOZACH DO TRAWNIKÓW

BOR (B) – reguluje wzrost wierzchołków roślin. Niedobór tego mikroskładnika wpływa na zahamowanie wzrostu pędu głównego rośliny.

MIEDŹ (Cu) – Miedź buduje enzymy. Bierze udział w procesach fotosyntezy, oddychania, przemiany cukrów i białek, powstawania DNA i RNA.

ŻELAZO (Fe) – Ten mikroskładnik odpowiada między innymi za stymulację powstawania chlorofilu, dlatego jest bardzo ważny dla prawidłowego przebiegu fotosyntezy. Bierze udział  wprocesach: oddychania, asymilacji azotu z powietrza, redukcji siarczanów i azotanów. Żelazo to składnik, który skutecznie ogranicza występowanie mchu na trawnikach.

MANGAN (Mn) – Mangan jest potrzebny do aktywacji wielu enzymów, które roślina potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Odpowiada również za tworzenie białek, cukrów oraz kwasów tłuszczowych, co tworzy ogólną masę rośliny. Jego niedobór może prowadzić do zahamowania wzrostu.

MOLIBDEN (Mo) – Molibden przede wszystkim stymuluje kiełkowanie nasion i potrzebny jest w początkowej fazie rozwoju. Wpływa na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego oraz zwiększenie zawartości cukrów i białek w roślinie. Dzięki temu roślina jest bardziej odporna na suszę, niską temperaturę oraz choroby.

CYNK (Zn) – Często wchodzi w skład enzymów lub jest ich aktywatorem, dlatego ma wpływ na regulację wielu procesów w roślinie. Reguluje powstawanie białek i cukrów.  Poprawia również zdolność kiełkowania nasion i dojrzewanie roślin. Warunkuje odporność na niską temperaturę, słabe warunki świetlne, a także choroby grzybowe i bakteryjne.