W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

AKCEPTUJĘ   >>
Zapisz się do Newslettera

Ogródek Ziołowy

 

Rośliny zielarskie potrafią doskonale zastąpić kwiaty na naszych balkonach i parapetach okiennych.

Przyjemnie pachnące zioła najlepiej sadzić w miejscach, w których można docenić ich aromat. Warto je mieć wokół tarasu albo pod oknami sypialni, tym bardziej że przebywanie w ich pobliżu wpływa korzystnie na nasze samopoczucie. Można je posadzić wzdłuż ścieżki, wtedy każdemu przejściu będzie towarzyszył miły zapach.

zioła

Dla większości ziół najlepsze jest stanowisko słonecznych, osłonięte od wiatru, który mógłby łamać delikatne łodygi. Rosnące w słońcu rośliny wydzielają więcej olejków eterycznych. Najwięcej słońca potrzebują zioła pochodzące z cieplejszych rejonów świata: bazylia, lebiodka potocznie oregano, rozmaryn, estragon, lawenda, majeranek, szałwia i tymianek. Istnieją jednak i takie zioła, które doskonale czują się w półcieniu jak lubczyk, koperek, czosnek niedźwiedzi, melisa czy mięta.

Niektóre zioła są bardzo żywotne i szybko się rozrastają, zabierając miejsce posadzonym obok roślinom. Bardzo ekspansywne są mięta, lebiodka, melisa i szałwia, które tworzą silne i długie rozłogi. Dlatego uprawa pojemnikowa jest doskonała w przypadku tych gatunków ziół.

Zioła mogą rosnąć w każdej ziemi ogrodowej, choć najodpowiedniejsza będzie gleba szybko nagrzewająca się, próchniczna i przepuszczalna. Jeśli gleba jest za kwaśna (pH poniżej 6), należy ją wapnować. Do uprawy ziół nie nadają się ciężkie i podmokłe gleby gliniaste, w których bryła korzeniowa będzie gniła. Jeżeli w ogrodzie jest właśnie taka ziemia, najlepiej zrobić podwyższone rabaty, które umożliwią odpływ nadmiarów wody.

zioła

Zioła są łatwe w uprawie. W sezonie rabatę ziołową należy jedynie obficie podlewać i usuwać z niej chwasty. Nawożenie mineralne rozpoczynamy już w kwietniu specjalnie do tego opracowanym nawozem do ziół w formie żelu. Powtarzamy je w połowie czerwca aby nasze zioła ładnie i zdrowo wyglądały, a także były intensywnie wybarwione i pachnące. Stosujmy zawsze dawki opracowane przez producenta, gdyż przenawożone rośliny są mniej aromatyczne i tracą swoje właściwości.

Ważnym aspektem w uprawie ziół jest ich systematyczne przycinanie. Zabieg ten jest niezbędny do równomiernego wzrostu roślin. Najczęściej obrywamy bądź obcinamy wierzchołki pędów pozostawiając na łodydze około 3 liście. Uszczknięte listki dodajemy do potraw lub suszymy, aby wykorzystać je w okresie zimowym. Suszone zioła przechowujemy w suchych i ciemnych miejscach.

zioła

K.J.