W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

AKCEPTUJĘ   >>
Zapisz się do Newslettera

Sezon ogórkowy – przed i w trakcie

 

Ogórki chętnie uprawiamy w naszych ogrodach warzywnych. Mają właściwości orzeźwiające, gaszą pragnienie, pięknie pachną i równie dobrze smakują. Ich uprawa nie jest trudna, dzięki czemu możemy mieć świeże ogórki prosto z warzywnika oraz wspaniały surowiec na zimowe przetwory.

 

_DSC3498

OGÓRKI – WŁAŚCIWOŚCI I SKŁADNIKI ODŻYWCZE

Częścią jadalną ogórka są wydłużone owoce, o skórce gładkiej lub pokrytej brodawkami, wypełnione nasionami. Kolor owoców ma różne odcienie zielonego: od ciemnozielonych po jasne, prawie żółte. Ogórki składają się w 96% z wody, są niskokaloryczne, a ich wartość odżywcza jest na bardzo niskim poziomie. Ogórki z własnej uprawy można bezpiecznie spożywać ze skórką (ma ona najwięcej składników odżywczych). Dzięki dużej zawartości potasu ogórki są polecane przy wszelkich dolegliwościach dróg moczowych, chorobach serca i reumatyzmie. Zawierają też magnez, miedź, mangan oraz niewielkie ilości witaminy C, K i witamin z grupy B.

Przy własnych zbiorach ogórków zwykle wykonujemy z nich kiszonki. A ogórki poddane kiszeniu mają wiele korzystnych właściwości. Przede wszystkim wpływają pozytywnie na mikroflorę bakteryjną, sprzyjającą procesowi trawienia i wzmacniającą odporność organizmu na infekcje. 

MIEJSCE POD UPRAWĘ OGÓRKÓW. UPRAWA WSPÓŁRZĘDNA 

Ogórek jest rośliną jednoroczną, którą uprawiamy przez bezpośredni siew do gruntu lub z rozsady. Sadzimy go często w tunelach lub w szklarniach. Gleba pod uprawę ogórków powinna być żyzna, bogata w próchnicę, a stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatrów.

W uprawie współrzędnej dobrym sąsiedztwem dla ogórka są: fasola, groch, kapusta, kalarepa, sałata, buraki, szpinak. Źle rośnie w towarzystwie ziemniaków, pomidorów i rzodkiewki.

WYSIEW OGÓRKÓW

Nasiona ogórków sieje się bezpośrednio na grządkę. Nie należy się jednak z tym spieszyć, ponieważ wiosną zdarza się niekorzystne dla nich ochłodzenie powietrza. Nasiona najlepiej wysiewać, gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiągnie 12°C. Siejemy je gniazdowo, co 15 cm, po 2-3 nasiona w punkcie, na głębokość około 2 cm.

Nasiona najszybciej kiełkują w wilgotnej i ciepłej glebie, wtedy ich wschody są wyrównane. Zwykle zaczynamy sianie ogórków w pierwszej połowie maja, jednak przy zbyt niskiej temperaturze gleby wstrzymujemy się z wysiewem. 

UPRAWA OGÓRKÓW Z ROZSADY

Przed wyborem sposobu uprawy warto wziąć pod uwagę, że ogórki są stosunkowo delikatnymi roślinami. Oznacza to, że rozsady łatwo jest uszkodzić podczas przesadzania, a po posadzeniu nie zawsze się one przyjmują.

Uprawa z rozsady jest pracochłonna, ale przyspiesza zbiór owoców o 2, 3 tygodnie. Nasiona siejemy wtedy w drugiej połowie kwietnia do wielodoniczek. Ogórki potrzebują do kiełkowania światła i temperatury w granicach 20-25°C.

Do wielodoniczek wypełnionych w 2/3 substratem torfowym wysiewamy po dwa nasionka, a po wschodach usuwamy słabszą roślinkę. Rozsada jest gotowa do wysadzenia do gruntu po 4 tygodniach. Rośliny powinny mieć po kilka liści właściwych i wysokość 15-25 cm. Tydzień przed wysadzeniem dobrze jest zacząć hartować sadzonki, ograniczając podlewanie i wystawiając je w ciągu dnia na zewnątrz. Ogórki z rozsady sadzimy w rzędach, w odstępach 20-30 cm, a między rzędami w rozstawie 120-130 cm, aby rośliny miały wystarczająco dużo miejsca do rozrastania się. Po posadzeniu należy je obficie podlać.

_DSC3506

UPRAWA OGÓRKÓW W TUNELU

W naszych ogródkach ogórki często uprawiane są w tunelach i szklarniach. Taka uprawa pozwala na wcześniejszy ich zbór. Ogórki lubią dużą wilgotność powietrza, a uprawa w tunelach pozwala nam na utrzymanie jej na odpowiednio wysokim poziomie. W uprawie tradycyjnej okrywanie agrowłókniną jest wskazane w pierwszym okresie uprawy, chroni to wysiane rośliny przed wiosennymi przymrozkami, przyspiesza ich wzrost i prawidłowy rozwój. Agrowłókninę należy bezwzględnie zdjąć z początkiem kwitnienia ogórka, ponieważ będzie stanowiła przeszkodę dla owadów zapylających. Ogórki można ściółkować agrowłókniną lub agrotkaniną, co zabezpiecza grządki przed wzrostem chwastów, a także chroni glebę przed nadmiernym parowaniem. Rośliny są wrażliwe na zachwaszczenie, zwłaszcza w pierwszym okresie uprawy. Należy wtedy regularnie usuwać chwasty, wyrywając je ręcznie lub za pomocą motyki.

PODLEWANIE OGÓRKÓW

Ogórki mają płytki system korzeniowy a wytwarzają dużo zielonej masy, wymagają więc stałego i intensywnego podlewania. Najwięcej wody potrzebują w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców. Trzeba je podlewać systematycznie, ponieważ na niedobory wody reagują zrzucaniem zawiązków owoców. Należy pamiętać, żeby do podlewania nie używać bardzo zimnej wody, bo rośliny wtedy reagują zahamowaniem wzrostu i zrzucaniem zawiązków owocowych.

Dobrą praktyką jest unikanie zwilżania liści podczas podlewania – ogranicza to ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.

PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA I NAWOŻENIE OGÓRKÓW

Ogórki mają wysokie wymagania pokarmowe, dlatego nawożenie jest niezbędnym elementem ich uprawy. Każdy nawóz stosowany przedsiewnie należy dobrze wymieszać z wierzchnią warstwą gleby za pomocą grabi lub szpadla. Można wtedy zastosować organiczny nawóz do warzyw i rozsad Agrecol Natura.

Odczyn gleby mieści się w granicy 6,5 – 7,0 pH. Pamiętajmy, że wapnowania gleby, nie należy przeprowadzać w tym samym roku, co siew, ponieważ ogórki nie lubią gleby świeżo wapnowanej. Warto stosować nawozy mineralne, przeznaczone specjalnie dla warzyw, z odpowiednio dobranymi proporcjami składników pokarmowych. Jednym z nich jest nawóz Plantacote do owoców i warzyw Agrecol. Wystarczy zastosować go raz w sezonie, bo dzięki specjalnej otoczce składniki odżywcze uwalniane są przez 180 dni.

plantacote

SEZON OGÓRKOWY

Sezon ogórkowy – czyli zbiór ogórków – zwykle rozpoczynamy już w lipcu, a w zależności od odmiany, może on trwać do końca sierpnia lub początku września. Ogórki szybko dojrzewają, dlatego należy je codziennie przeglądać i zbierać w miarę dorastania. Częsty zbiór korzystnie wpływa na tworzenie się kolejnych zawiązków owocowych. Ogórki powinny być przeznaczone do bieżącego spożycia, ponieważ świeżych nie da się długo przechowywać. Zmianowanie i współrzędna uprawa korzystnie wpływają na ogórki i w dużym stopniu ograniczają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób i szkodników. Jednak profilaktyka nie gwarantuje, że choroby i szkodniki nie wystąpią na naszych warzywach.

ogórek

Po zauważeniu zmian chorobotwórczych na naszych roślinach musimy sięgnąć po środki chemiczne, przed ich zastosowaniem należy dokładnie przeczytać etykietę stosowania danego środka. Do najczęstszych chorób ogórka należą: mączniak prawdziwy ogórka, mączniak rzekomy dyniowatych, bakteryjna kanciasta plamistość ogórka. Natomiast szkodniki to: wciornastek tytoniowiec, mączlik szklarniowy.