W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

AKCEPTUJĘ   >>
Zapisz się do Newslettera

Sezon ogórkowy – przed i w trakcie

 

Ogórki chętnie uprawiamy w naszych ogrodach warzywnych. Mają właściwości orzeźwiające, gaszą pragnienie, pięknie pachną i równie dobrze smakują. Ich uprawa jest łatwa dzięki czemu możemy mieć świeże ogórki prosto z warzywnika oraz wspaniały surowiec na zimowe przetwory.

 

_DSC3498

Częścią jadalną ogórka są wydłużone owoce, o skórce gładkiej lub pokrytej brodawkami, wypełnione nasionami. Kolor owoców ma różne odcienie zielonego, od ciemnozielonych po jasne, prawie żółte. Ogórki cenimy ze względu na ich walory smakowe oraz dużą zawartość związków o charakterze zasadowym, odkwaszającym nasz organizm. Składają się one w 96% z wody, ich wartość odżywcza jest na bardzo niskim poziomie. Są niskokaloryczne, pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Ogórki najlepiej spożywać ze skórką, gdyż ma ona najwięcej składników odżywczych. Dzięki dużej zawartości potasu ogórki są polecane przy wszelkich dolegliwościach dróg moczowych, chorobach serca i reumatyzmie. Zawierają też magnez, miedź, mangan oraz niewielkie ilości witaminy C, K i witamin z grupy B.

Ogórek jest rośliną jednoroczną, którą uprawiamy przez bezpośredni siew do gruntu lub z rozsady. Oprócz upraw gruntowych, jest także często sadzony w tunelach lub w szklarniach. Gleba pod uprawę powinna być żyzna, bogata w próchnicę a stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatrów. W uprawie współrzędnej dobrym sąsiedztwem dla ogórka jest fasola, groch, kapusta, kalarepa, sałata, buraki, szpinak. Źle rośnie w towarzystwie ziemniaków, pomidorów i rzodkiewki.

Nasiona ogórków sieje się bezpośrednio na grządkę. Nie należy się jednak z tym spieszyć, ponieważ wiosną zdarza się dla nich niekorzystne ochłodzenie powietrza. Nasiona najlepiej wysiewać, gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiągnie 12°C. Siejemy je gniazdowo co 15 cm, po 2-3 nasiona w punkcie, na głębokość około 2 cm. Nasiona najszybciej kiełkują w wilgotnej i ciepłej glebie, wtedy ich wschody są wyrównane. Zwykle zaczynamy je wysiewać w pierwszej połowie maja, jednak jest to uzależnione od temperatury gleby, gdy jest ona zbyt niska należy jeszcze poczekać w wysiewem.

Uprawa z rozsady jest pracochłonna, ale przyspiesza zbiór owoców o 2-3 tygodnie. Nasiona siejemy wtedy w drugiej połowie kwietnia do wielodoniczek. Do kiełkowania potrzebują światła i temperatury w granicach 20-25°C. Do wielodoniczek wypełnionych w 2/3 substratem torfowym wysiewamy po dwa nasionka, a po wschodach słabszą roślinkę usuwamy. Rozsada jest gotowa do wysadzenia do gruntu po 4 tygodniach. Rośliny powinny mieć po kilka liści właściwych i wysokość 15-25 cm. Tydzień przed wysadzeniem dobrze jest zacząć hartować sadzonki, ograniczając podlewanie i wystawiając je w ciągu dnia na zewnątrz. Ogórki z rozsady sadzimy w rzędach, w odstępach 20-30 cm a między rzędami w rozstawie 120-130 cm, aby rośliny miały wystarczająco dużo miejsca do rozrastania się. Po posadzeniu należy je obficie podlać.

_DSC3506

W naszych ogródkach ogórki często uprawiane są w tunelach i szklarniach. Taka uprawa pozwala na wcześniejszy ich zbór. Ogórki lubią dużą wilgotność powietrza, a uprawa w tunelach pozwala nam na utrzymanie jej na odpowiednio wysokim poziomie. W uprawie tradycyjnej okrywanie agrowłókniną jest wskazane w pierwszym okresie uprawy, chroni to wysiane rośliny przed wiosennymi przymrozkami. Przyspiesza ich wzrost i prawidłowy rozwój. Agrowłókninę należy bezwzględnie zdjąć na początku kwitnienia ogórka, ponieważ będzie stanowiła przeszkodę dla owadów zapylających. Ogórki można ściółkować agrowłókniną lub agrotkaniną, co zabezpiecza grządki przed wzrostem chwastów, a także chroni glebę przed nadmiernym parowaniem. Rośliny są wrażliwe na zachwaszczenie, zwłaszcza w pierwszym okresie uprawy, należy wtedy regularnie usuwać chwasty, wyrywając je ręcznie lub za pomocą motyki.

Ogórki mają płytki system korzeniowy a wytwarzają dużą masę zieloną, wymagają więc stałego i intensywnego podlewania. Najwięcej wody potrzebują w okresie kwitnienia i wiązania owoców. Trzeba je podlewać systematycznie, ponieważ na niedobory wody reagują zrzucaniem zawiązków owoców, mimo obfitego kwitnienia. Należy pamiętać, żeby do podlewania nie używać zimnej wody, gdyż rośliny wtedy reagują zahamowaniem wzrostu i zrzucaniem zawiązków owocowych.

Ogórki mają wysokie wymagania pokarmowe, dlatego nawożenie jest niezbędnym elementem ich uprawy. Każdy nawóz stosowany przedsiewnie należy dobrze wymieszać z wierzchnią warstwą gleby za pomocą grabi lub szpadla. Można wtedy zastosować organiczny nawóz do warzyw i rozsad. Odczyn gleby mieści się w granicy 6,5 – 7,0 pH. Pamiętajmy, że wapnowania gleby, nie należy przeprowadzać w tym samym roku, co siew, gdyż ogórki nie lubią gleby świeżo wapnowanej. Warto stosować nawozy mineralne przeznaczone specjalnie dla warzyw, z odpowiednio dobranymi proporcjami składników pokarmowych, są one dostępne w centrach ogrodniczych. Jednym z nich jest nawóz Plantacote do owoców i warzyw stosowany raz w sezonie ze względu na długi okres działania.

plantacote

Sezon ogórkowy czyli zbiór ogórków zwykle rozpoczynamy już w lipcu, a w zależności od odmiany może on trwać do końca sierpnia lub początku września. Ogórki szybko dojrzewają, dlatego należy je codziennie przeglądać i zbierać w miarę dorastania, częsty zbiór korzystnie wpływa na tworzenie się kolejnych zawiązków owocowych. Ogórki powinny być przeznaczone do bieżącego spożycia, ponieważ świeżych nie da się długo przechowywać. Zmianowanie i współrzędna uprawa korzystnie wpływają na ogórki i w dużym stopniu ograniczają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób i szkodników. Jednak nie gwarantuje to tego, że nie wystąpią one na naszych warzywach.

ogórek

Po zauważeniu zmian chorobotwórczych na naszych roślinach musimy sięgnąć po środki chemiczne, przed ich zastosowaniem należy dokładnie przeczytać etykietę stosowania danego środka. Do najczęstszych chorób ogórka należą: mączniak prawdziwy ogórka, mączniak rzekomy dyniowatych, bakteryjna kanciasta plamistość ogórka a szkodniki to: wciornastek tytoniowiec, mączlik szklarniowy.

K.J.