W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

AKCEPTUJĘ   >>
Zapisz się do Newslettera

Zapomniany jarmuż

 

Dlaczego zapomniany?

Jarmuż był powszechnie uprawiany przez nasze babcie i prababcie. Po drugiej wojnie światowej w kuchni polskiej jarmuż został wyparty przez kapustę. Rodzime, tradycyjne potrawy zostały wyparte przez nową modę – szybkie dania dla zabieganych. Wiadome jest, że zapracowani ludzie, często niechętnie wertują przekazywane z pokolenia na pokolenie książki kucharskie.

Jarmuż to smaczne i zdrowe warzywo należące do rodziny kapustowatych. Jest bogatym źródłem witaminy C, E i witamin z grupy B. Zawiera duże dawki magnezu, potasu, wapnia, sodu, fosforu i żelaza. Należy go jeść jednak z umiarem, ponieważ zawiera szczawiany, które mogą zbytnio obciążyć nerki. Bardzo częste spożywanie jarmużu powoduje odbieranie jodu z organizmu. Jednakże jarmuż ma więcej korzyści niż wad. Polecany jest dzieciom i osobom starszym, ze względu na to, że jest bardziej lekkostrawny niż np. kalafior czy kapusta. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Czy wiecie, że jarmuż ma tylko 29 kalorii w 100 g?

Jarmuz2

Jak uprawiać jarmuż?

Jarmuż jest rośliną dwuletnią o wzniesionym pokroju oraz atrakcyjnych kędzierzawych liściach koloru zielonego lub ciemno fioletowego. Może być więc bez wątpienia wspaniała ozdobą naszego ogrodu. Osiąga wysokość do 100 cm. Jego uprawa nie jest trudna, tak więc roślina ta jest tym bardziej godna polecenia.

Warzywo to ma małe wymagania glebowe, lecz nie powinno rosnąć na glebach piaszczystych i kwaśnych a także podmokłych. Wykazuje się wysoką odpornością na choroby i szkodniki. Dla pewności nasiona można zaprawić przed siewem.

 

_DSC7598

Nasiona jarmużu sieje się w podłożu do wysiewu w maju lub czerwcu korzystając np. z wielodoniczek. Jest to wygodny sposób, który umożliwia zachowanie w całości systemu korzeniowego młodej rośliny. 

Po około siedmiu tygodniach rozsada jest gotowa do przesadzenia na miejsce stałe. Młode rośliny sadzi się w rozstawie 50 x 50 cm. W czerwcu i lipcu można już wysiewać jarmuż bezpośrednio do gruntu.

Jarmuz3

 

W okresie wzrostu jarmuż można zasilać nawozami organicznymi przeznaczonymi do uprawy warzyw. Jarmuż jest w pełni mrozoodporny a jego zbiór rozpoczyna się jesienią.

Liście stają się najsmaczniejsze po pierwszych przymrozkach – tracą wówczas goryczkę.

_DSC3271

 

Jak go jeść?

Można z niego przygotowywać sałatki (najlepiej z młodych, chrupiących listków). Jarmuż można udusić podobnie jak szpinak (ze śmietaną lub np. mleczkiem kokosowym), upiec lub też robić z niego kotlety. Nie traci on swoich właściwości odżywczych po ugotowaniu. Ponadto warzywo to doskonale nadaje się do mrożenia i konserwowania.

Prawdziwym smakołykiem są chipsy jarmużowe – zdrowy zamiennik chipsów ziemniaczanych. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Z liści wycinamy grube unerwienie, następnie kroimy je na podobnej wielkości kawałki. Należy je wymieszać z łyżką oliwy z oliwek i lekko posolić. Można też opcjonalnie dodać aromatycznych ziół. Następnie wykładamy je na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 140 ˚C. Pieczemy około 5-8 minut, aby były chrupiące lecz nie spalone.

 

zaprawa

 

MG