W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

AKCEPTUJĘ   >>
Zapisz się do Newslettera

Zioła częścią ogrodu nowoczesnego

 

Zioła mogą budować różnobarwne rabaty w naszym ogrodzie, ponieważ pięknie kwitną a dodatkowo wspaniale pachną.

Popularność uprawy ziół wzrosła wraz ze świadomością zdrowego odżywiania. Używanie świeżych i aromatycznych ziół to czysta przyjemność dla osoby pasjonującej się ogrodnictwem i kuchnią. Ogród dzisiaj – to przede wszystkim powrót do korzeni, ponieważ coraz częściej korzystamy z tradycyjnych gatunków roślin, metod ich uprawy i wykorzystywania w kuchni.

 

Warunki uprawy:

Dla ziół najlepiej przeznaczyć miejsce słoneczne blisko domu, tarasu. W ten sposób unoszący się zapach ziół będzie zawsze w zasięgu naszego nosa. Balkon, taras i parapet okienny to również doskonałe miejsce do ich pielęgnacji. Jeśli zechcemy ubogacić nasze ziołowe rabaty, posadźmy je na przemian z roślinami kwitnącymi, które dodatkowo uatrakcyjnią nasze kompozycje. Decydującym dla nas kryterium co do wyboru roślin powinna być ich trwałość . Oddzielnie posadźmy gatunki jednoroczne i wieloletnie. Dzięki temu po pierwszych jesiennych przymrozkach z łatwością usuniemy przemarznięte jednoroczne zioła i kwiaty. Pamiętajmy o zasilaniu ziół nawozami do nich przeznaczonymi, uzupełniając składniki pokarmowe, które w miarę wzrostu rośliny wyczerpują się.

 nawóz do ziół

 

Zalety uprawy ziół:

  • Wyprodukowane samodzielnie zioła smakują lepiej i kosztują mniej.
  • Zieloną grządkę ziół możemy stworzyć na parapecie okiennym.
  • Wiele różnych gatunków i odmian ziół, które sadzimy w ogrodzie, pełni funkcję dekoracyjną.
  • Zawsze świeży, aromatyczny, doskonały dodatek do potraw.

 

Bazylia właściwa

Uprawiamy ją już od marca aż do pierwszych jesiennych przymrozków. Młode sadzonki sadzimy do ogrodu w maju po ostatnich przymrozkach (15 maja). Częścią jadalną są liście, które wspaniale pachną i świetnie podkreślają smak dań z pomidorami. Rośliny rosną do momentu kwitnienia. Przycięcie wierzchołka pędu pobudza roślinę do wykształcenia pędów bocznych, a tym samym intensywniejszego rozkrzewienia się.

 

Majeranek

Możemy uprawiać w donicach na balkonie, ale także w ogrodzie. Dorasta do około 30 cm wysokości, posiada drobne aromatyczne liście, które używamy do mięsnych dań z warzyw, a także różnych przetworów w kuchni. Jak każde zioło można go wysuszyć i wykorzystywać jako przyprawę przez cały rok. Lubi stanowiska słoneczne o glebie przepuszczalnej. Aby pobudzić go do ponownego wzrostu, najlepiej ściąć go na wysokości 10 cm w czerwcu/lipcu.

 

Oregano

Lebiodka pospolita czyli popularne oregano to roślina, którą uprawiamy z nasion, ale również z sadzonek, dostępnych wiosną w sklepach ogrodniczych. Preferuje miejsca słoneczne, a glebę przepuszczalną. Jest wiele różnych odmian oregano, które możemy wykorzystać do potraw w kuchni. Hodujmy różne odmiany i sprawdźmy, która nam najlepiej smakuje. W Polsce lebiodkę pospolitą możemy spotkać na brzegach lasów, zaroślach, przydrożach. Kwitnie od lipca do września i jest rośliną leczniczą, która pobudza apetyt i uspokaja bóle żołądka.

 

Rozmaryn

Wymaga miejsca słonecznego, przewiewnego oraz przepuszczalnej gleby o odczynie zasadowym. Ze względu na bardzo intensywny aromat, jest wykorzystywany do wielu potraw. Gałązki rozmarynu, podobnie jak innych ziół, można dodać do oliwy z oliwek i cieszyć się aromatyzowaną oliwą przez cały rok.

 

Melisa lekarska

Wieloletnia roślina, uprawiana z nasion i sadzonek, dorastająca do 1 m wysokości. Nadaje się do uprawy w pojemnikach i ogrodach. Lubi gleby żyzne, umiarkowanie, wilgotne, a stanowisko słoneczne i przewiewne. Ziele melisy wykorzystywane jest do herbat, jako napar, ale również jako dodatek do potraw z mięs, ryb i sałatek. Pamiętajmy o odpowiednim rozmiarze donicy

 

Tymianek pospolity

Roślina nadająca się do uprawy w pojemnikach. Wiosną możemy zakupić sadzonki w sklepach ogrodniczych i dodać ją do naszych ziołowych kompozycji. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych. Do podłoża możemy dodać trochę piasku lub drobnego żwiru. Tymianek preferuje gleby o odczynie zasadowym. W kuchni wykorzystywany jest do potraw z warzyw, drobiu i ryb. Używamy liści tymianku odzierając je z drobnych łodyg.

 

Mięta

Roślina lecznicza o szerokim zastosowaniu. Lubi stanowiska umiarkowanie słoneczne do zacienionych. Uprawiamy ją z nasion i z sadzonek. Bardzo łatwo się ukorzenia i rozmnaża z odciętych pędów, które umieszczamy w wodzie i czekamy aż puści korzenie. Następnie sadzimy ją do doniczki lub bezpośrednio do ogrodu. Jeśli nie chcemy, aby się wysiewała i zajmowała coraz więcej przestrzeni – przycinajmy kwiatostany. Miętę możemy stosować do herbat, dań głównych i sałat.

 

 

Nawożenie

Nawóz mineralny w postaci żelu do ziół idealnie nadaje się do nawożenia

nawóz do ziół

Anita Kopera