W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.
Od maja do czerwca zachwyca każdego miłośnika zieleni. Glicynia chińska – Wisteria sinensis oraz glicynia kwiecista – Wisteria floribunda pochodzą z Azji, a dokładnie z Chin i Japonii. Zachwycają przede wszystkim olbrzymią ilością fioletowych, różowych lub białych kwiatów, a ich słodki zapach wyczuwalny jest z daleka. Pnącze dorasta nawet do 8-10 metrów. Wymaga przy tym naprawdę solidnych podpór.
Z racji tego, że roślina ta pochodzi z nieco cieplejszego klimatu, zwłaszcza młode rośliny mogą przemarzać w czasie zimy. Bardzo ważne jest więc okrywanie bryły korzeniowej i pędów przez 2-4 lata po posadzeniu. Glicynia wymaga cięcia i to bardzo radykalnego. Jest niezwykle ekspansywnym pnączem, może niszczyć nawet rynny i parapety. Co roku należy ją intensywnie przycinać. Cięcie wykonujemy wyłącznie latem, nigdy wiosną lub jesienią, gdyż wisteria zawiązuje pąki kwiatowe na pędach zeszłorocznych. Przycinając ją w niewłaściwym czasie, ścinamy zawiązane pąki kwiatowe.
Glicynia preferuje gleby umiarkowanie żyzne, przepuszczalne. Stanowiska w pełni nasłonecznione i zaciszne, osłonięte od zimowych mroźnych wiatrów. Rocznie przyrasta nawet 3 metry. Przy tak silnym wzroście ma duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Do nawożenia można używać nawozu do powojników oraz innych pnączy.
Ozdobą glicynii nie są jedynie pojawiające się na przełomie wiosny i lata kwiaty, lecz również przebarwiające się jesienią na złoto liście. Wisteria należy do rodziny bobowatych więc jej owocem są strąki, które zwisając swobodnie stanowią spektakularną ozdobę.
Decydując się na zasadzenie glicynii w ogrodzie, musimy przygotować miejsce do uprawy. Chodzi tu głównie o przestrzeń dla tego intensywnie rosnącego pnącza. Wisteria rozmnożona z nasion kwitnie dopiero po 7-10 latach. Jeśli więc brakuje nam cierpliwości, lepiej zdecydować się na kupno sadzonki, najlepiej dobrze wyrośniętej.
Pomimo tego, że pnącze nie należy do roślin bezobsługowych, to fala barwnych, pachnących kwiatów z pewnością zrekompensuje nam naszą pracę.