W serwisie używane są pliki cookies w celu ułatwienia i dostosowania preferencji serwisu do użytkowników oraz odbiory określonych treści. Pliki cookies zapisywane są na końcowym urządzeniu użytkownika. Szczegółowe informacje znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

AKCEPTUJĘ   >>
Zapisz się do Newslettera

Owoce leśne w ogrodzie

 

Jeżyny, jagody i poziomki. Któż nie lubi ich owoców? Są kolorowe, smaczne i mało kaloryczne a zbieranie ich w lesie to prawdziwa przygoda. Możemy jednak uprawiać owoce leśne we własnym ogrodzie! Odmiany uprawowe zwykle dłużej i obficiej owocują, a przede wszystkim – są łatwo dostępne.

JEŻYNY

Jeżyny w lasach:
Dojrzałe owoce jeżyn zwykle są czarne. Rosną w zaroślach, w lasach i na polnych miedzach. Krzewy owocują od sierpnia do października.

Jeżyna – właściwości:
Jeżyny zawierają duże ilości witaminy E, czyli witaminy młodości. Zawierają również błonnik, magnez, potas i witaminę A. Jeżyny bardzo chętnie spożywane są na surowo, bądź też jako składnik deserów i przetworów. Świetnie nadają się do wyrobu soków i dżemów. Owoce zawierają dużo składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne.

Uwaga – przy uczuleniu na jabłka nie powinno się spożywać jeżyn, ponieważ mogą wtedy wywołać alergię krzyżową. Liście jeżyn stosuje się przy grypie, przeziębieniu i katarze.

Jeżyny w ogrodzie:
Odmiana ogrodowa jeżyny wytwarza większe i bardziej soczyste owoce, niż jej dzika kuzynka. Jesienią wycinamy suche pędy oraz pędy boczne, żeby ograniczyć rozwój rośliny. Przycinanie zwiększy plon. Najwygodniej jest uprawiać jeżynę na stelażach i podporach, dzięki czemu ma równomierny dostęp do światła.

Jeżyny to żarłoczne pnącza. Niezbędnych składników odżywczych dostarczy im nawóz organiczny Agrecol Eko Ranczo do winorośli , który wspomaga rozrost pędów, a także zawiązywanie kwiatów i owocowanie.

jerzyna

 MALINY

Maliny w lasach:
Maliny to najpopularniejsze owoce leśne w naszych ogrodach. Dziko rośnie malina właściwa, którą możemy napotkać na polanach leśnych, w obrzeżach lasów, przy miedzach. Ma dość duże wymagania glebowe. Preferuje półcieniste stanowiska oraz luźną, niezbyt suchą glebę o lekko kwaśnym odczynie.

Maliny – właściwości:
Maliny zawierają bardzo dużo witamin i mikroelementów. Owoce spożywa się pod różnymi postaciami, ale także liście malin znajdują swoje zastosowanie w ziołolecznictwie. Herbata z liści malin działa przeciwgorączkowo, wzmacniająco i przeciwzapalnie.

Maliny w ogrodzie:
Polska przoduje w światowej produkcji malin. Maliny uprawia się równie chętnie na sprzedaż, co do własnego użytku.
Dostępnych jest wiele ciekawych odmian malin, różniących się smakiem i wyglądem owoców, wymaganiami, mrozoodpornością. Niektóre z odmian, pochodzących z Polski, uprawiane są innych krajach europejskich, np. “Polana”, “Polesie”, “Benefis”.
Maliny przycinamy zimą lub wczesną wiosną. Co kilka lat warto zmienić miejsce uprawy, żeby ograniczyć występowanie chorób i szkodników.
Do nawożenia wykorzystajmy ekologiczny nawóz Agrecol Eko Ranczo do truskawek, porzeczek i malin. Pamiętajmy o podlewaniu w wypadku suchej wiosny i lata, bo susza doprowadzi do powstawania małych i twardych owoców.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CZARNE BORÓWKI (JAGODY)

Jagody w lasach:
Borówki czarne, inaczej nazywane jagodami, rosną w lasach iglastych, tworząc borówczyska. Te niewielkie krzewinki wydają owoce od początku lipca do września.

Jagody – właściwości:
Czarne jagody są stosowane leczniczo w przypadku zaburzeń przewodu pokarmowego. Świeże owoce w diecie mają działanie przeczyszczające, natomiast suszone mają właściwości przeciwbiegunkowe. Spożywanie liści borówki czarnej obniża poziom cukru, dlatego są polecane diabetykom. Zawierają cukry, garbniki, witaminy A, B, PP, C, barwniki i kwasy organiczne. Ponadto zawierają dużo magnezu, wapnia, fosforu i potasu.

Jagody w ogrodzie:
Jagody, czyli borówki czarne, nie jest łatwo uprawiać w ogrodach. Sadzonki przyniesione z lasu rzadko się przyjmują, a w leśnej ziemi możemy przenieść do ogrodu strzępki grzybni. Czasami jednak można znaleźć sadzonki borówki czarnej w sklepach i szkółkach roślin. Borówka czarna musi rosnąć na stanowisku kwaśnym i wilgotnym. Najlepszą porą sadzenia jest jesień (październik), po opadnięciu liści na krzewinkach.

Czarną borówkę w ogrodzie warto zastąpić borówką amerykańską (właśc. borówką wysoką), której owoce są dużo większe od tradycyjnych jagód, a ich sok nie plami. Borówkę amerykańską należy posadzić w podłożu o kwaśnym odczynie. Warto uprawiać kilka krzewów w bliskim sąsiedztwie, ponieważ wtedy plony są dużo większe.

Zobacz artykuł o uprawie borówki amerykańskiej (KLIK).

jagody

BORÓWKA BRUSZNICA (CZERWONA BORÓWKA)

Borówka w lasach:
Roślina z rodziny wrzosowatych, nazywana także czerwoną borówką. Rośnie na stanowiskach kwaśnych i umiarkowanie wilgotnych. Późnym latem i jesienią wytwarza cierpkie, czerwone owoce. Tę krzewinkę można z powodzeniem uprawiać także w ogrodach.

Borówka brusznica – właściwości:
Czerwone owoce wykorzystuje się do produkcji dżemów, nalewek, sosów do mięs. Wyciągi z owoców borówki mają zastosowanie w kosmetyce. Odpowiednio zebrane i zasuszone liście mogą być wykorzystane jako napar lub baza do produkcji nalewek.

Borówka w ogrodzie:
Uprawa borówki nie sprawia większych trudności. Krzewinki można zestawiać z wrzosami lub sadzić w pobliżu iglaków, rododendronów i hortensji. Ułatwia to prace ogrodnicze, bo na takiej kwasolubnej rabacie możemy zastosować tylko jeden nawóz zakwaszający do roślin Agrecol. A ponadto rośliny wrzosowate (wrzosy, borówki, rododendrony) mają też podobne wymagania wodne. Borówkę można uprawiać nie tylko dla owoców, ale też ze względu na ozdobne, zimozielone liście.

Berry-field of cowberry and lingonberry in forest. Ripening berries in the natural environment 

POZIOMKI

Poziomki w lasach:
Poziomki lubią stanowisko słoneczne na skrajach lasów. Ich owocowanie przypada na czerwiec i lipiec. Poziomki najlepiej spożywać zaraz po zebraniu, ponieważ źle się przechowują, są delikatne, gniotą się i pleśnieją. Należy pamiętać jednak o ich umyciu (podobnie w przypadku innych owoców runa leśnego), bo na owocach mogą się znajdować jaja tasiemca bąblowcowego (bąblowca).

Poziomki – właściwości:
Te smaczne i aromatyczne owoce są doskonałym źródłem cukrów, żelaza, fosforu, potasu, wapnia, siarki i kwasów organicznych. Wśród witamin króluje witamina C. W ziołolecznictwie wykorzystuje się także liście, do przygotowania naparów, które mają właściwości moczopędne.

Poziomki w ogrodzie:
Botaniczne poziomki rosną w lasach, natomiast w przydomowych ogrodach możemy uprawiać poziomki odmianowe. Kwitną nieco dłużej niż ich dzikie kuzynki, a ich owoce zbieramy od lipca do września. Do nawożenia poziomek możemy zastosować ten sam nawóz, który wykorzystujemy w uprawie truskawek, np. organiczny nawóz Agrecol Eko Ranczo.

poziomki